den 16 oktober

Fråga

2012/13:49 EU-kommissionens ILUC-förslag

av Otto von Arnold (KD)

till statsrådet Anna-Karin Hatt (C)

EU-kommissionen är i färd med att ta fram ett förslag till ändringar av bränslekvalitetsdirektivet och förnybarhetsdirektivet för att hantera teoretiska beräkningar av indirekta markförändringar i samband med odling av grödor för produktion av biodrivmedel (ILUC, indirect land use changes). Förslaget baseras bland annat på att volymen grödbaserade hållbara biodrivmedel ska begränsas till maximalt 5 procent, att man inför omräkningsfaktorer för biodrivmedel som kommer att minska marknaden för så kallade avancerade biodrivmedel samt att man i framtiden eventuellt kommer att införa begränsande ILUC-faktorer i växthusgasberäkningarna.

Kommissionens förslag kan inte annat än ses som en helomvändning i energi- och klimatpolitiken för transportsektorn inom EU och skulle få stora negativa konsekvenser vad gäller möjligheterna att minska transportsektorns oljeberoende och klimatpåverkan.

Vad Sverige anbelangar har vi i stort sett redan nått EU:s mål om 10 procent förnybar energi i transportsektorn.  Vi skulle snarare behöva en höjd ambitionsnivå för att fortsätta den positiva utvecklingen, inte tvärtom, såsom kommissionen föreslår. Till detta kommer det faktum att EU:s ILUC-förslag kommer att göra det mycket svårt att nå regeringens och riksdagens mål om en fossiloberoende fordonsflotta 2030.

Med anledning av det ovan anförda vill jag ställa följande fråga till energiministern:

Vilken är statsrådets och regeringens position angående kommissionens så kallade ILUC-förslag, och hur avser regeringen att agera utifrån sin position?