den 3 maj

Fråga

2012/13:488 Ansvarstagande för egen politik

av Anders Karlsson (S)

till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M)

Regeringens och statsrådens första talregel är: ”Skyll alltid på sossarna.” Den andra är: ”Skyll på myndigheter och tjänstemän.” Den tredje är: ”Recensera vad som händer som om du inte är delaktig, och sjung med i kritiken så starkt att ingen frågar vad du själv gjort och vilket ansvar du har för missförhållandena.” I den aktuella debatten om SVT:s granskning som har visat på stora brister hos de bolag som Arbetsförmedlingen anlitar för att hjälpa arbetslösa till jobb tillämpar statsrådet talregel två och tre, inte utan framgång.

Arbetsförmedlingens chef handplockades av den tidigare arbetsmarknadsministern för att göra om Arbetsförmedlingen utifrån moderata värderingar. Att hon inte hade några tidigare erfarenheter av arbetsförmedling och statsförvaltning sågs som en stor merit. Nu nalkas vi det läge som förberetts, om det skulle gå snett (som det gjort). Generaldirektören kan offras eller ”gå vidare”, som det oftast heter när någon får sparken, för att blidka kritiken, och det blir ”rent hus” igen.

Statsrådet är i högsta grad ansvarig för skandalerna inom Arbetsförmedlingen och det missnöje som råder inom verket med verksledningen. Verksamheten har politiserats och varit experimentverkstad för diverse idéer om en mer privatiserad och marknadsinriktad arbetsförmedlingsverksamhet i Sverige.

Mot bakgrund av vilka fakta och omständigheter tar statsrådet avstånd från en utveckling av Arbetsförmedlingen som statsrådet och hennes parti initierat och framdrivit?