den 30 april

Fråga

2012/13:482 Tillgång till biblioteksservice på landsbygden

av Hans Olsson (S)

till landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C)

Kulturnytt har skickat ut en enkät om bokbussverksamheten till alla Sveriges kommuner, och av dem har 65 procent, alltså 189 stycken, svarat. Kartläggningen visar att 31 kommuner har lagt ned sin bokbuss sedan mitten av 90-talet, medan bara en knapp handfull har utökat verksamheten. Majoriteten av de kommuner som avvecklat sin bokbussverksamhet har gjort det på grund av besparingar. I mitten av 70-talet kunde kommuner söka statsbidrag för att ha råd att köpa in bokbussar, ett bidrag som försvann 1985.

Att prioritera de fasta filialerna före bokbussen är vanligt, visar Kulturnytts kartläggning. Men det här har stor effekt på dem som bor på landsbygden, enligt Svenska Biblioteksföreningen. I takt med att man får längre avstånd till ett bibliotek minskar andelen av befolkningen som använder biblioteket. Avstånd har betydelse. Långa avstånd till huvudbibliotek eller filial samt avsaknad av bokbuss/bokbusslinje eller bokbåt har sannolikt katastrofala effekter på utlånen till boende i gles- och landsbygd.

Ska hela Sverige leva måste det också finnas tillgång till böcker och annan kultur i gles- och landsbygd. Att andelen äldre växer i många lands- och glesbygdsmiljöer understryker behovet av att böcker och bibliotek söker upp och kommer ut till medborgarna.

Vilka initiativ vill landsbygdsministern ta för att öka tillgången till böcker och biblioteksservice i lands- och glesbygdsmiljöer?