den 30 april

Fråga

2012/13:480 Mänskliga rättigheter i Kambodja

av Valter Mutt (MP)

till statsrådet Birgitta Ohlsson (FP)

I tio års tid har den kambodjanska regeringen tillåtit att bybor och lantbrukare utsätts för olaglig markexpropriering. Ett stort antal fall har dokumenterats bara under det senaste året. EU:s handel med Kambodja regleras av det så kallade EBA-initiativet, vilket har lett till förhöjd lönsamhet inom sockerproduktionen och att resursstarka aktörer i denna bransch tilltvingar sig småbrukares mark genom så kallad landgrabbing.

2012 antog EU-parlamentet en resolution där kommissionen uppmanades att ta tag i problemet med olagliga avhysningar i Kambodja. I resolutionen föreslår parlamentet att kommissionen överväger ett temporärt återkallande av EBA-initiativet för socker och andra jordbruksprodukter från Kambodja, till dess att landets myndigheter tar krafttag mot landgrabbing.

MR-organisationer i Kambodja rapporterar att EU-representationen i Phnom Penh underlåter att agera utifrån intentionerna i EU-parlamentets resolution. En grupp MEP:ar från olika partigrupper har nu skrivit till Cathrine Ashton, EU:s höga representant i utrikesfrågor, och handelskommissionären Karel de Gucht och begärt en omedelbar granskning av övergrepp i samband med markkoncessioner för jordbruksindustriell utveckling av produkter som exporteras till EU under EBA-initiativet.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet:

Hur avser statsrådet att verka för att EU-kommissionen i frågan om brott mot mänskliga rättigheter vid markkonflikter relaterade till export under EBA-initiativet ska agera i linje med vad EU-parlamentet har begärt?