den 26 april

Fråga

2012/13:472 En internationell minnesdag mot kemiska stridsmedel

av Amineh Kakabaveh (V)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Sveriges riksdag har vid olika tillfällen fördömt de övergrepp kurderna blivit utsatta för i olika delar av Kurdistan. Ett av de grymmaste övergreppen inträffade under 1980-talet då oskyldiga människor i staden Halabja angreps med giftgas, varvid tusentals människor mördades. Angreppet ingick i en större militär kampanj – den så kallade Anfalkampanjen – riktad mot Iraks kurdiska befolkning. Det är i dag den allmänna uppfattningen bland de politiska partierna i riksdagen att Anfalkampanjen ska betraktas som ett folkmord.

Den kurdiska befolkningen förföljs fortfarande i flera länder. Dess nationella identitet och kulturella och demokratiska rättigheter förnekas. Så länge detta tillstånd består utgör Anfalkampanjen och Halabja förfärande exempel på vad som kan drabba en diskriminerad och förföljd folkgrupp. Över diskriminerade folkgrupper vilar alltid ett hot om att de övergrepp som sker ska bli grövre. Ett sätt att motverka en sådan utveckling är att bevara minnet av de övergrepp och förbrytelser mot mänskliga rättigheter som inträffat i historien. Glömska och förträngning av vad som inträffat blir i sig ett hot mot mänskliga rättigheter.

En logisk följd av detta synsätt blir att man skapar tillfällen för människor att erinra sig det förflutna. Minnet av den kurdiska befolkningens lidanden under Anfalkampanjen bör därför bevaras.

Jag vill därför fråga utrikesminister Carl Bildt:

Avser utrikesministern att verka för att den 16 mars, då staden Halabja blev utsatt för kemiska stridsmedel och över 5 000 människor dog, ska förklaras internationellt som en dag mot kemiska stridsmedel?