den 26 april

Fråga

2012/13:469 Effektivare ingripanden mot giftiga produkter

av Helena Leander (MP)

till miljöminister Lena Ek (C)

Förra sommaren kom larmrapporter om teflongaller för utomhusgrillar. Livsmedelsverket varnade både nationellt och i ett europeiskt system, och företag som Coop och Ica drog in produkten. Teflon bildar nämligen giftiga gaser om det utsätts för höga temperaturer, och om grillgaller används för sitt avsedda ändamål är det mycket svårt att förhindra att det utsätts för temperaturer som är för höga.

Nu har en medborgare försökt slå larm om att teflongaller för grillar säljs igen inför grillsäsongen. Men han möts av en rundgång, där Kemikalieinspektionen, Livsmedelsverket och Konsumentverket hänvisar till varandra. Detta är tyvärr inte unikt. Myndigheterna har inte en tydlig, av alla överenskommen arbetsfördelning för att ingripa mot miljöfarliga produkter, särskilt inte om dessa kan komma i kontakt med mat.

Detta är naturligtvis inget bra sätt att uppnå målet om en giftfri miljö. Det är ännu ett exempel på problemen som lett till regeringens miljömålsfiasko.

Följande fråga skulle jag lika gärna kunna ställa till de ministrar som ansvarar för Livsmedelsverket respektive Konsumentverket, men jag hoppas att ni kan bereda svaret gemensamt.

Mot bakgrund av ovanstående, vad avser miljöministern att göra för att myndigheter snabbt och effektivt ska ingripa när en medborgare uppmärksammar produkter som kan sprida gifter?