den 25 april

Fråga

2012/13:468 De regionala flygplatsernas framtid

av Peter Hultqvist (S)

till statsrådet Birgitta Ohlsson (FP)

Inom EU-kommissionen pågår just nu diskussioner om att förbjuda offentligt stöd till flygplatser. Om detta skulle genomföras kommer det att slå mycket hårt mot flygplatserna i Sverige. De flesta av flygplatserna skulle tvingas till avveckling. Detta är mycket allvarligt med tanke på att de regionala flygplatserna utgör en viktig del av Sveriges kommunikationer.

Dala Airport i Borlänge och Mora-Siljans flygplats hör till dem som skulle drabbas. För Dalarnas kommunikationer till storstadsregioner som Stockholm, Göteborg och Malmö samt för transfertrafik till utländska resmål skulle det innebära avsevärda försämringar. Flygplatserna är en del i en strategi för regional utveckling. Om planerna i EU-kommissionen förverkligas innebär det ett hårt slag mot Sveriges möjligheter att säkerställa fungerande nationella kommunikationer.

Min fråga till statsrådet är:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att tydligt markera mot de planer som finns i EU-kommissionen på att föreslå förbud mot offentligt stöd till flygplatser?