den 24 april

Fråga

2012/13:465 Reglerna om sjukpenning

av Olle Thorell (S)

till statsrådet Ulf Kristersson (M)

I dag får den som är sjukskriven 80 procent av lönen, och efter ett år sänks den ersättningen till 75 procent. Det finns dock undantag från grundregeln om 75 procent. Man kan få 80 procent om man lider av en allvarlig sjukdom som ger en omfattande funktionsnedsättning, om man riskerar att bli mycket sämre om ett år, om behandlingen är krävande och omfattande eller om man riskerar att avlida inom fem år.

För en tid sen kunde man läsa i VLT om en man med Bechterews sjukdom som har varit heltidssjukskriven i ett år och nu fått sänkt ersättning. Han får sänkt ersättning med 19 kronor per dag, det vill säga 500 kronor per månad. När grundersättningen redan är mager blir ytterligare en sänkning kännbar. Personen i fråga vill inget hellre än att jobba, men just nu är han för sjuk för det.  

Min fråga till statsrådet Ulf Kristersson är:

Vilka fakta och omständigheter ligger till grund för statsrådets ställningstagande att en sänkt ersättning från 80 procent till 75 procent av lönen leder till att en heltidssjukskriven blir frisk och kan börja arbeta?