den 24 april

Fråga

2012/13:461 Mobiltelefonins täckning

av Marianne Berg (V)

till statsrådet Anna-Karin Hatt (C)

Fast telefoni nedmonteras, och mobiltelefonins täckning är dålig. På många platser i vårt land, med betoning på norra Sverige, kan människor inte förmedla sig via mobil, på grund av dålig täckning. Enligt lagen har alla rätt till telefon där man bor. Om detta inte fungerar ska Post- och telestyrelsen ordna detta med speciallösningar. Hittills är det inte många som fått denna hjälp, och det är många som inte känner till att de ska vända sig till Post- och telestyrelsen.

Telefonstolpe efter telefonstolpe försvinner; en miljon telefonstolpar ska bort till 2015, framför allt på landsbygden. Ca 12 000 kunder har förlorat fast telefoni, och ytterligare ca 40 000 blir utan inom tre år. I och med detta försvinner naturligtvis de tjänster som gått via det fasta nätet, till exempel trygghetslarm för äldre och andra behövande. När det fasta nätet sakta men säkert försvinner fungerar på många håll inte trygghetslarmet. Om larmet inte fungerar kan det få förödande konsekvenser för den drabbade.

Med anledning av det som anförts ovan vill jag fråga statsrådet:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att hemtelefoni via mobilnätet är lika säkert och stabilt som via det gamla telefonnätet över hela landet?