den 23 april

Fråga

2012/13:460 Swedfunds ägaranvisning

av Hans Linde (V)

till statsrådet Gunilla Carlsson (M)

Svenska statens riskkapitalbolag Swedfund ska enligt den ägaranvisning som antogs på bolagsstämman 2012 ”bidra till målet för Sveriges politik för global utveckling (PGU) om en rättvis och hållbar global utveckling”. Vidare ska investeringarna ”vara ekonomiskt, miljömässigt och socialt hållbara” och ske ”i enlighet med internationella normer och principer för ansvarsfulla investeringar och inom sunda och tydliga bolagsstrukturer som inte bidrar till skatteundandragande, penningtvätt eller finansiering av terrorism”.

En investering Swedfund har gjort är i biomassaföretaget Buchanan Renewables Fuel, BR, i Liberia. Rapporten Cut and Run, gjord av Swedwatch, holländska Somo och liberianska Green Advocates, visar hur Swedfunds investering lett till skövlade odlingar och förlorade försörjningsmöjligheter för skogsbönder och träkolsarbetare i Liberia.

Sidas tidning Omvärlden skriver i en artikel publicerad den 3 april 2012 att BR ”var ett holdingbolag bestående av en mängd brevlådeföretag, hade en design som kunde undvika skatt i Liberia” samt att företagets vd James Steele ”är anklagad för brott begångna i Irak”.

Effekterna av Swedfunds investeringar i BR i Liberia verkar således i direkt strid med ägaranvisningen ha motverkat PGU, inte varit ekonomiskt, miljömässigt och socialt hållbara samt bidragit till skatteundandragande.

Jag vill därför fråga statsrådet:

Avser statsrådet att som representant för Swedfunds ägare ta några initiativ för att försäkra sig om att bolaget inte bryter mot direktiven i ägaranvisningen?