den 22 april

Fråga

2012/13:454 Sedelinlösen och Finansinspektionens kontrollverksamhet

av Leif Jakobsson (S)

till statsrådet Peter Norman (M)

Jag har för statsrådet i en tidigare fråga påtalat att det finns det stor risk för att växlingskontor och så kallade hawalabanker kan utnyttjas för penningtvätt genom att ogiltiga sedlar växlas till annan valuta. De ogiltiga sedlarna kan sedan lösas in i de vanliga bankerna. Hos dessa penninginstitut finns inga legitimationskrav, och inga frågor ställs om varifrån pengarna kommer.

Statsrådets svar på den frågan bygger på att Finansinspektionen nog ordnar det här. Statsrådet uttalar sig dock inte om faran i det som nu pågår. Finansinspektionen har i praktiken inte någon kontroll på växlingskontoren. Den kontroll den gör är att se om de växlingskontor som anmält sin verksamhet lämnar årsredovisning till Bolagsverket. Finansinspektionen kontrollerar inte ens att alla växlingskontor har anmält sig för kontroll. Frågan är hur många faktiska inspektionsbesök Finansinspektionen har gjort på växlingskontor och hawalabanker samt om myndigheten ens har kontroll över hur många som finns.

Ibland räcker det inte med att bara följa frågor, utan man måste som statsråd mer konkret ta reda på vad som händer ute på fältet.

Genom vilka åtgärder genom Finansinspektionen avser statsrådet att förhindra att den stora inlösen av ogiltiga sedlar som kommer att ske inte blir del av penningtvätt?