den 22 april

Fråga

2012/13:453 Järnvägsinvesteringar i Västerbergslagen

av Peter Hultqvist (S)

till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

Sedan i maj 2010 har planering av återupptagande av gruvdrift i Grängesberg–Ludvika-området pågått. Sedan dess har frågan om investeringar i järnväg för utskeppning av malm varit aktuell. Det realistiska alternativet i sammanhanget är upprustning av järnvägen Ludvika–Oxelösund. Frågan har diskuterats med såväl Trafikverket som Näringsdepartementet samt varit föremål för frågor och debatt i Sveriges riksdag.

Om gruvdriften ska kunna starta som planerat 2015/16 krävs en tydlig markering om att investeringar i järnväg för att möjliggöra detta sker i samband med den revidering av transportplanen som ska redovisas för infrastrukturministern i juni 2013. Beslut om transportplanen ska fattas av riksdagen i mars 2014. Om järnvägsinvesteringar som utgår från Västerbergslagen inte finns med i denna plan finns det inte möjlighet att återstarta malmproduktionen.

Min fråga till statsrådet är:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa trafiklösningar på järnväg som möjliggör en återstart av malmproduktionen i Ludvika/Grängesberg 2015/16?