den 9 april

Fråga

2012/13:433 Kontantbetalningar

av Hans Olsson (S)

till statsrådet Peter Norman (M)

Leif Jakobsson har frågat om statsrådet avser att ta initiativ till en begränsning i fråga om tillåtet belopp för kontant betalning. I Norge uppges kontantaffärer över 10 000 kronor ej vara tillåtna.

Jag har tidigare frågat statsrådet Ask rörande åtgärder mot de alltmer besvärande och samhällsfunktionsstörande kopparstölderna. Tågtrafiken störs, och nyligen var ett köpcentrum i Malmö hotat av möjlig storbrand. Kyrkor och begravningsrum skändas. Det har nu framkommit att stora mängder koppar köps av metallinköpare genom kontantaffärer. I ett tv-reportage visas att 15 av 21 företag var villiga att ge pengar direkt i handen. I Sverige finns runt tusen företag som handlar med metaller. Enligt polisen skulle kopparstölderna kunna stoppas om företagen slutade betala för koppar kontant. Branschorganisationen Svenska Järn har infört ett förbud mot kontanthantering, men uppenbarligen följer inte alla detta. Stena Recycling, som ingår i Stenasfären, är ett stort företag som köper upp mycket koppar i Sverige. Stena ställer inget krav på kontantförbud för de metallföretag som de köper av, och de kräver inte heller att det finns rutiner för att upptäcka om kopparn är stulen.

Kopparstölderna illustrerar väl varför tillåtna belopp för kontantaffärer måste sänkas radikalt under de belopp EU förordar. Kontanthandeln är viktig för den organiserade brottslighetens vinster.

Avser statsrådet att ta initiativ till att Sverige radikalt sänker tillåtet belopp för kontantaffärer?