den 22 mars

Fråga

2012/13:421 Regeringens position i förhållande till sociala hänsyn i EU:s direktiv om offentlig upphandling

av Ali Esbati (V)

till statsrådet Stefan Attefall (KD)

Arbetet med EU:s direktiv om offentlig upphandling pågår för fullt. Det kommer enligt EU:s tidsplan att äga rum en så kallad trialog mellan kommissionen, parlamentet och rådet den 26 mars 2013, om bland annat medlemsstaternas rätt att ställa sociala och arbetslivsrelaterade krav på ekonomiska aktörer som ska vara med i upphandlingsprocesser.

Riksdagen beslutade den 16 juni 2011 att för regeringen som sin mening tillkännage att Sverige ska underteckna ILO-konvention 94, som handlar om skyldighet för offentliga myndigheter att vid upphandling ställa krav på arbetsvillkor i linje med gällande kollektivavtal. Det är viktigt att det finns en tydlig referens till denna konvention i direktivet, detta för att undanröja tvivel om att EU-rätten på denna punkt är förenlig med ILO-konventionen. Explicit hänvisning till ILO-konventionen har, så vitt jag har kunnat förstå, varit uppe i förhandlingsprocessen men fallit bort. Här bör det vara den svenska regeringens position i rådet att sociala hänsyn ska ingå i upphandlingsvillkoren och att ILO-konvention 94 ska nämnas.

Mot bakgrund av den vikt som många viktiga svenska aktörer, inte minst den fackliga rörelsen, tillmäter direktivet om offentlig upphandling är det av yttersta vikt att tydligare känna till regeringens position, om och när situationen har ändrats sedan överläggningen i finansutskottet den 24 januari 2012.

Jag vill därför ställa följande fråga till statsrådet:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att klargöra regeringens position angående direktivet om offentlig upphandling?