den 15 oktober

Fråga

2012/13:42 Asylsökande barn i behov av vård

av Désirée Liljevall (S)

till statsrådet Tobias Billström (M)

Asylrätten är en mänsklig rättighet och utgår ifrån människors behov av skydd och deras fruktan för förföljelse. I dag finns flera barn i Sverige, vars familjer fått avvisningsbeslut. Detta är i sig en besvärlig situation för de berörda. Men så finns dessutom exempel på familjer som inte beviljats asyl trots att ett barn, enligt läkarintyg, har behov av vård.

Ett sådant fall är den sjuke pojken Artoo, vars familj i Kalmar varit papperslös i tre generationer tillbaka. Den vård, träning och tillgång till medicin som är nödvändig finns inte att få i det land som familjen utvisas till. För Artoos del handlar det om att gå en grav utvecklingsstörning till mötes, och utan rätt medicin och diet kommer han dessutom att få epilepsi och ett utagerande beteende. Med rätt behandling finns dock chans till förbättring av hans redan befintliga skador. Behandling är helt avgörande för hans vidare utveckling.

I enlighet med FN:s barnkonvention har barn som kommer som flyktingar till Sverige rätt till sjukvård, inte enbart av akut slag.

Med hänvisning till det anförda vill jag ställa följande fråga till statsrådet Tobias Billström:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att förhindra att barn som har ett vårdbehov som inte kan tillgodoses i mottagarlandet utvisas innan behandling är avslutad?