den 20 mars

Fråga

2012/13:413 Indragna subventioner till medicin mot prostatacancer

av Katarina Köhler (S)

till socialminister Göran Hägglund (KD)

Prostatacancer är Sveriges vanligaste cancerform, och nya läkemedel att behandla sjukdomen med är angelägna. Nyligen har Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) fattat beslut kring läkemedlet Zytiga, som hämmar produktionen av testosteron i binjurarna och i cancertumören. Zytiga har i en klinisk studie visat sig ge en förlängd överlevnad med ungefär fyra månader i median jämfört med placebo. Patienterna upplevde också en förbättrad hälsorelaterad livskvalitet och minskad smärta under studien. Enligt TLV står dock inte hälsovinsterna i relation till behandlingskostnaden, och verket har därför beslutat att Zytiga inte ska subventioneras och inte ingå i högkostnadsskyddet.

PRO anser att beslutet är åldersdiskriminerande, då TLV:s motiv bland annat är att patienterna ofta är äldre – genomsnittsåldern är 69 år – och inte kan börja arbeta efteråt. Förlängd överlevnad ger alltså upphov till ökade samhällskostnader. PRO har därför anmält TLV till Diskrimineringsombudsmannen.

Niklas Hedberg på TLV anger dock lagskäl för bedömningen. Enligt honom måste alla konsekvenser vägas in i ett ”samhälleligt helhetsperspektiv”. Om en sådan avvägning innebär att personer som lämnat yrkesverksam ålder inte har samma rätt till medicinsk behandling kan man fråga sig om Sverige fortfarande har en likvärdig vård efter behov.

Avser socialministern att vidta några åtgärder för att se till att bedömningen av om en medicin uppfyller förutsättningarna i 15 § lagen om läkemedelsförmåner m.m. för att ingå i läkemedelsförmånerna inte ska ske på ett diskriminerande sätt?