den 19 mars

Fråga

2012/13:407 EU:s socialfond

av Lars Mejern Larsson (S)

till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M)

Arbetslivet är föränderligt och ställer allt större krav på omställning och höjd kompetens för att vi ska kunna verka på en konkurrensutsatt global marknad. Europeiska socialfonden stöder projekt som har som mål att minska utanförskap och öka kompetensutvecklingen. Fonden ger bland annat förutsättningar för regionalt utvecklingsarbete och innovationer. Sverige har under perioden 2007–2013 tilldelats 6,2 miljarder för olika projekt.

Det är känt att Sverige är nettobetalare till EU, vilket innebär att Sverige får tillbaka mindre i form av stöd och bidrag än vad vi betalar i EU-avgift. Vad gäller socialfonden har regeringen i den svenska budgeten infört en konstruktion som leder till att närmare en miljard kronor av socialfondspengarna fryser inne – pengar som hade kunnat gå till svenska projekt.

Jag anser att antalet svenska projekt som får ta del av fondens medel borde kunna öka. För Värmlands del borde exempelvis Ambjörby, som nu drabbas av företagsnedläggning, kunna vara en ort som skulle kunna få ta del av dessa fondmedel. I Ambjörby finns ett stort lokalt engagemang och en stark drivkraft för att samhället ska överleva och utvecklas.

Vilka åtgärder avser arbetsmarknadsministern att vidta för att Sveriges möjligheter att ta del av socialfondens medel ska öka?