den 15 mars

Fråga

2012/13:399 Nedrustning av kärnvapen

av Olle Thorell (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

I dag finns det kärnvapen i flera länder, och vart och ett av dessa vapen utgör ett direkt hot mot människors överlevnad. Om kärnvapen används kan konsekvenserna bli katastrofala.

Den 4–5 mars 2013 stod Norges regering värd för en internationell statlig konferens i Oslo, som syftade till att vidare kartlägga de humanitära konsekvenserna av kärnvapen. 127 stater deltog. Sverige närvarade på tjänstemannanivå, men från den politiska ledningen på UD har intresset varit svalt.

Under FN:s generalförsamlings första kommitté i oktober 2012 sade Sverige nej till att stå bakom ett uttalande där över 30 stater efterfrågade starkare nedrustningsinitiativ ur ett humanitärt perspektiv på kärnvapen. Samtidigt har Sverige under tidigare förhandlingar stått bakom dokument och uttalanden som framhållit humanitära aspekter på kärnvapen.

Därför är min fråga till utrikesminister Carl Bildt:

Har utrikesministern gjort det ställningstagandet att de humanitära konsekvenserna av kärnvapenanvändning utgör ett incitament för nedrustning av befintliga kärnvapenarsenaler?