den 15 mars

Fråga

2012/13:396 Behov av förlängt stöd för unga vuxna

av Agneta Luttropp (MP)

till statsrådet Maria Larsson (KD)

I dagsläget upplever många att det finns ett glapp i socialtjänstlagen för unga mellan 18 och 20 år. Stadsmissionens verksamhet Unga Station träffar tjejer som tidigt blivit gravida och fått barn innan de gått ut skolan och som senare vill läsa klart. Enligt lagen har föräldrar försörjningsskyldighet till dess den unga är 20 år, när hon eller han går i skolan. Ofta är det dock konflikter med föräldrar som gör att den unge som själv fått barn måste klara sig på egen hand. Försörjningsstöd återstår som möjlighet.

Socialtjänsten ska göra en individuell bedömning, och ibland beviljas försörjningsstöd för en ung förälder som vill gå klart grundskolan och gymnasiet, men långt ifrån alltid. Lika ofta ställs krav på att stå till arbetsmarknadens förfogande, trots att en avbruten skolgång påverkar de framtida möjligheterna negativt både för den unge och för dess barn. Detta är väl känt från folkhälsoforskningen.

Problematiken finns även för andra unga vuxna som levt i svåra livssituationer, som visserligen hunnit bli myndiga men ännu inte fyllt 20 år och som vill gå klart en avbruten skolgång. Ofta nekas de bistånd med hänvisning till föräldrarnas försörjningsskyldighet även om kontakten är helt bruten.

Det kan även på andra sätt finnas skäl för socialtjänsten att ta ett större ansvar för barn och unga upp till 20 år.

Är statsrådet beredd att låta se över riktlinjerna för försörjningsstöd och annat stöd och skydd för unga som är under 20 år?