den 14 mars

Fråga

2012/13:394 Syriska kvotflyktingar

av Robert Halef (KD)

till statsrådet Tobias Billström (M)

Flera hundra kristna vapenvägrare från Syrien lever i ett ingenmansland i Turkiet eller Grekland. En del har vägrat att inställa sig för tjänstgöring i Assads styrkor, medan andra deserterat i samband med permission.

Risken för att dessa individer, varav de flesta är ungdomar, skickas tillbaka till Syrien är överhängande. Om eller när så sker löper de stor risk att antingen avrättas av regimtrogna trupper eller att i flyktingläger i Syrien tvingas att ansluta sig till oppositionsstyrkorna.

Den väpnade konflikten i Syrien är i allt väsentligt en maktkamp mellan regimtrogna alawiter och den sunnidominerade oppositionen. Jag har personligen träffat många av de deserterade kristna ungdomarna på plats i Turkiet och Grekland, och de vittnar alla om samma känsla, ”detta är inte vårt krig”.

Mot denna bakgrund bör Förenta nationerna och Europeiska unionen agera för att underlätta dessa kristna syriers möjlighet att bli kvotflyktingar.

Min fråga till statsrådet Tobias Billström är:

Avser statsrådet att uppmärksamma de kristna vapenvägrarnas situation och verka för att FN och EU ska agera genom att klassificera dem som kvotflyktingar?