den 13 mars

Fråga

2012/13:383 Taxifusket

av Hans Olsson (S)

till näringsminister Annie Lööf (C)

Det förekommer ett omfattande fusk inom taxibranschen, och statsrådet har trots upprepade påpekanden från branschen samt tillkännagivande från riksdagen om redovisningscentraler ännu inte vidtagit några som helst åtgärder.

Jag vill påtala några ytterligare problem. Ett sådant är tombilar eller dumbilar – det vill säga att företaget tar emot beställningen, som kvitteras i databasen, men det finns ingen fysisk person/bil som utför åtagandet, då företaget inte har de utlovade bilarna i tjänst. Det uppstår väntetider för resenärerna, varigenom leverantörerna lurar beställaren av tjänsten. Väntetiden kostar pengar, och den service som tillhandahålls i verkligheten är av lägre kvalitet än den som utlovats vid upphandlingen. Ett annat problem är flera vilotidsböcker på en och samma person, vilket ger utrymme för föraren att när man byter bil också byta vilotidsbok (det finns en vit bok och en svart bok). Vidare bygger vissa företag upp verksamheten på bidrag (arbetsmarknadspolitiska åtgärder), där de som får bidrag får vara kvar i företaget så länge det finns bidrag.

Genom vilka initiativ och åtgärder vill näringsministern ta itu med ovan angivet och annat fusk inom taxibranschen som främjar illojal konkurrens?