den 13 mars

Fråga

2012/13:377 Offentlig upphandling och taxi

av Hans Olsson (S)

till statsrådet Stefan Attefall (KD)

Det förekommer åtskilligt av fusk inom taxibranschen, vilket skapar illojal konkurrens. Hederliga åkare och förare tvingas försvara sina köruppdrag i konkurrens med verksamheter som bygger på svartjobb och skattefusk.

Den offentliga verksamheten gör en omfattande upphandling av taxi, inte minst genom statens inköpscentral. Det är viktigt att den offentliga upphandlingen sker på sådant sätt att illojal konkurrens inte belönas. Denna illojala konkurrens sker i sin grövsta form via svartjobb och skattefusk, men det bör uppmärksammas att det också finns gråzonsföreteelser som inte heller ska belönas via vunna kontrakt. Olika företeelser uppges förekomma. En är tombilar eller dumbilar, det vill säga att företagen tar emot beställningen, som kvitteras i databasen, men det finns ingen fysisk person/bil som utför åtagandet, då företaget inte har de utlovade bilarna i tjänst. Det uppstår väntetider, och den servicenivå som utlovas hålls sedan inte. En annan handlar om fiffel med körjournaler och arbetstider. En tredje skulle vara att företag bygger upp verksamheten på anställda med olika former av arbetsmarknadspolitiska bidrag.

Genom vilka direktiv och åtgärder verkar statsrådet för att taxiföretag som bygger på illojal konkurrens förhindras att vinna upphandlingar eller kan utnyttja statliga ramavtal?