den 7 mars

Fråga

2012/13:366 Bankerna och småföretags kreditmöjligheter

av Peter Persson (S)

till statsrådet Peter Norman (M)

I Gnosjöregionen, känd för företagande och entreprenörskap, har ett upprop och en namninsamling dragits i gång om svårigheterna att få banklån för småföretagares möjligheter att växa och överleva. Problemen har märkts dels genom svårigheter med att få lån för byggen av industrifastigheter, dels genom att företagskunder dragit sig ur projekt på grund av finansieringsproblem.

Vid nyproduktion av industrifastigheter får företag en lägre finansieringsnivå på byggprojekt än i större städer. Markpriserna är också lägre, men det är fortfarande en så markant skillnad att det blir betydligt förmånligare för företag att etablera sig på en större ort, menar en företagsledare. Gnosjöuppropet menar att det är ännu svårare för företag inom vissa andra branscher att få lån. Signalerna från tillverkningsindustrin är att det är svårt att finansiera köp av nya maskiner. Det är även stora problem med förvärvslån; det är med andra ord näst intill omöjligt att få låna pengar när ett företag vill köpa ett annat företag.

Räntesänkningarna uppges främst gynna bankerna i stället för att minska företagens finansieringskostnader. Det är främst små och medelstora företag, som inte har förhandlingsstyrka nog, som inte får del av räntesänkningarnas positiva effekter. Bankerna lånar hellre ut till bostäder och konsumtion än till produktiva investeringar.

Genom vilka initiativ och åtgärder vill statsrådet se till att bankerna i högre grad låter små och medelstora företag få del av räntesänkningar och låga räntor?