den 7 mars

Fråga

2012/13:360 Kvinnors roll och delaktighet i fredsavtal

av Carina Hägg (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Elva länder undertecknade i Addis Abeba i Etiopien den 24 februari ett fredsavtal för Demokratiska republiken Kongo, DRK. Närvarande var FN:s generalsekreterare Ban Ki Moon. Överenskommelsen innebär bland annat att Monuscos fredsbevarande arbete ska förstärkas militärt. Rwanda och Uganda har kritiserats för sitt stöd till rebellgruppen M23. Det är positivt att berörda länder nu möts och att åtaganden för framtiden har gjorts. Demobilisering av soldater tillhör utmaningarna.

Det har dock framförts kritik mot att kvinnors rättigheter och deltagande inte kommit till uttryck. Jag konstaterar att osynliggörandet av kvinnor åter är ett bekymmersamt faktum i internationella sammanhang. Principerna i FN:s resolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet ska återspeglas i avtal som detta. Kvinnors delaktighet är omistlig för fred och för uppbyggnad av samhället. Fredsavtalet innehåller endast en kortare hänvisning till sexuellt våld. Vikten av resolution 1820 borde understrykas. Innehållet i avtalet har kritiserats för att vara alltför vagt. 46 kongolesiska och internationella organisationer från det civila samhället skrev ett gemensamt uttalande om att avtalet behöver kompletteras med konkreta åtgärder, till exempel att det utses ett särskilt sändebud från FN med uppdrag att fortsatt medla och vara länk mellan olika grupper. Det civila samhället behöver involveras i fredsprocessen.

Min fråga till utrikesministern är:

Har utrikesministern och regeringen, i likhet med mig, gjort det ställningstagandet att kvinnors roll och delaktighet uttrycks för vagt i fredsavtalet för DRK?