den 10 oktober

Fråga

2012/13:36 Musselodling inomskärs

av Jan-Olof Larsson (S)

till miljöminister Lena Ek (C)

Musselodlingen på västkusten har en viktig uppgift i att binda närsalter i havsvattnet och på så sätt hejda övergödningen. Naturvårdsverket skriver i en rapport att vid en skörd av ett ton blåmusslor kan mellan 8 och 12 kilo kväve och 0,6–0,8 kilo fosfor avlägsnas.

Vattenbruk i form av musselodling och sjöpungsodling kan bli en viktig del i att skapa ett friskare hav genom att få ned halten av kväve och fosfor. Rätt skötta är dessa odlingar effektiva miljöåtgärder.

Enligt uppgifter från musselodlare har miljödomstolen nyligen i ett principiellt viktigt fall stoppat all odling inom strandskyddat område. Domen är överklagad till Mark- och miljööverdomstolen, men om den vinner laga kraft blir det stora problem för svenskt vattenbruk.

Det har förekommit försök med musselodling utomskärs, men odlarna uppger att det i dagsläget inte finns tekniska eller ekonomiska möjligheter att driva utomskärsodling i svenska vatten.

Musselodlingar ska ligga inomskärs för att effektivt ta upp närsalter från land, och dessutom skyddas odlingen då från effekterna av stormar.

Vilka initiativ avser miljöministern att ta för att säkerställa att musselodling inomskärs kan drivas vidare i syfte att hejda övergödningen?