den 1 mars

Fråga

2012/13:354 Strategi för skogs- och pappersindustrin

av Peter Hultqvist (S)

till näringsminister Annie Lööf (C)

Stora Enso lägger ned pappersmaskiner i Kvarnsveden och Hylte. I Kvarnsveden är det 175 arbetstillfällen som försvinner och i Hylte Bruk 100. Vid anläggningarna i Nymölla, Ala och Gruvön försvinner ytterligare arbetstillfällen. Totalt beräknas detta leda till effektiviseringar omfattande 54 miljoner euro. Bakgrunden anges vara en strukturell nedgång i efterfrågan på tidningspapper.

Svensk skogs- och pappersindustri har en stor betydelse för landets exportinkomster. Därför måste det finnas ett långsiktigt strategiskt utvecklingstänkande. Det är ett ansvar såväl för företagen som för staten. Med anledning av dagens utveckling tydliggörs behovet av en kontinuerlig dialog och ett gemensamt utvecklingsarbete där branschen, fackföreningarna och staten gemensamt tar ansvar för skogs- och pappersindustrins framtid.

Det handlar om vilka produkter och kvaliteter som i tio- till femtonårsperspektivet ska vara de bärande. Sverige måste ha som strategi att konkurrera med kvalitet, men detta kräver också ett omfattande utvecklingsarbete.

Min fråga till näringsministern är:

Vilka initiativ avser näringsministern att ta för att stärka konkurrenskraften i svensk skogs- och pappersindustri?