den 28 februari

Fråga

2012/13:351 Reptilskinn

av Helena Leander (MP)

till miljöminister Lena Ek (C)

I en uppmärksammad film visas avslöjande detaljer om hur reptiler som används i skinnindustrin flås levande och behandlas hänsynslöst i bland annat Asien. Inom EU finns ett regelverk baserat på internationella överenskommelser om hur vi ska freda utrotningshotade arter, däribland en del av de reptiler som används vid produktion av sådant som väskor och skor.

I princip är import av skinnprodukter från sådana djur förbjuden. Men regelverket är sådant att skinnprodukter från farmade djur inte innefattas av förbudet. Kontrollerna är dock obefintliga eller bristfälliga, och det finns många uppgifter om att farmerna i fråga består av djur som fångats in som ägg eller unga och därefter vuxit upp i fångenskap. Men djuren har alltså tagits från det vilda, vilket helt klart har försämrat förutsättningarna för arten att leva vidare.

Dessa kryphål i det nuvarande regelverket behöver täppas till, antingen genom fungerande kontrollorganisationer vars kostnad skulle belasta de lyxprodukter som djuren används till eller genom totalförbud mot import av varor tillverkade av utrotningshotade arter, oavsett hur djuren har vuxit upp.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga miljöministern om hon i EU avser att verka för en skärpning av detta regelverk.