den 27 februari

Fråga

2012/13:349 Det fortsatta arbetet med den biståndspolitiska plattformen

av Hans Linde (V)

till statsrådet Gunilla Carlsson (M)

För mer än ett år sedan offentliggjorde biståndsminister Gunilla Carlsson att regeringen avser att presentera en biståndspolitisk plattform. Arbetet har dock kraftigt försenats, och presentationen av den nya plattformen har gång på gång skjutits upp. Samtidigt finns det stora utestående frågetecken om hur riksdagen ska inkluderas i processen och hur kompetensen och erfarenheten i civilsamhället ska tas till vara.

I maj 2012 träffade statssekreterare Hanna Hellquist representanter för civilsamhället för att berätta om regeringens planer på en biståndspolitisk plattform. Vid mötet fanns begränsade möjligheter för de mer än 100 deltagarna från svenska organisationer att föra fram sina synpunkter. Flera organisationer valde därför att på statssekreterarens uppmaning i efterhand skicka in sina synpunkter. Hur dessa synpunkter beaktats är oklart.

I juni 2012 besvarade biståndsministern en skriftlig fråga om huruvida biståndets aktörer skulle konsulteras i processen och ifall förslagen skulle presenteras som en proposition till riksdagen. I sitt svar redogjorde statsrådet för de möjligheter organisationerna haft att framföra muntliga och skriftliga synpunkter i samband med mötet i maj 2012 och bad att få återkomma med svar på frågan huruvida plattformen kommer att bli föremål för formell förankring i riksdagen. Inte heller på detta område har statsrådet klargjort hur processen ska se ut framöver.

Jag vill därför fråga statsrådet:

Avser statsrådet att ta några initiativ för att inkludera riksdagen och civilsamhället i det fortsatta arbetet med den biståndspolitiska plattformen?