den 27 februari

Fråga

2012/13:348 Hälsokliniker skadade av ISAF i Afghanistan

av Hans Linde (V)

till försvarsminister Karin Enström (M)

Den 11 februari ockuperade trupper från ISAF en hälsoklinik som drivs av Svenska Afghanistankommittén (SAK) i Wardakprovinsen i Afghanistan. När trupperna lämnade kliniken var den delvis förstörd. Enligt det afghanska hälsoministeriet är detta bara ett av många intrång på vårdinrättningar som väpnade styrkor gjort sig skyldiga till. Så sent som i oktober ockuperades en annan av SAK:s kliniker av ISAF under flera dagar.

Enligt Genèvekonventionen ska hälsovårdspersonal, sjukhus, kliniker och ambulanser respekteras av stridande parter och inte under några som helst omständigheter utsättas för några attacker eller störningar. Enligt doktor Sayed Ashrafuddin Aini, ordförande i Alliance of Health Organizations i Afghanistan, bryter i dag både internationella och nationella styrkor mot Genèvekonventionen.

En förutsättning för att organisationer som SAK ska kunna verka i Afghanistan är att de uppfattas som opartiska och inte sammanblandas med de stridande parterna. ISAF:s agerande i Wardak äventyrar därför möjligheterna för civilsamhället att verka i provinsen och ge vård i Afghanistan.

Med anledning av det ovan anförda vill jag fråga försvarsminister Karin Enström:

Vilka initiativ avser försvarsministern att ta för att förhindra att ISAF-styrkorna på nytt angriper hälsokliniker i Afghanistan?