den 27 februari

Fråga

2012/13:344 Riktlinjer för Svenska artprojektet

av Helena Leander (MP)

till landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C)

I torsdags kom till slut, efter mycket väntan, regeringens besked om riktlinjer för det svenska artprojektet. Riktlinjerna är förvånansvärt vaga och ger inte klart besked om huruvida regeringen står bakom alla förslagen från översynen.

Exempelvis nämns museistödet, som hittills varit en del av artprojektet, över huvud taget inte. Detta museistöd har bidragit till att tillgängliggöra den enorma kunskapsbank som gömmer sig bland landets biologiska samlingar, utöver att ta hand om allt det nya material som samlas inom projektets forskningssatsningar. Museimaterialet utgör alltså både forskningsunderlag och forskningsdokumentation kopplat till artprojektet och är ingenting som museerna ändå finansierar. För exempelvis Evolutionsmuseet i Uppsala skulle ett slopande av museistödet innebära en minskad bemanning med 25–30 procent, vilket i praktiken skulle medföra att vissa delar av samlingarna måste stängas för forskare och enbart underhållsvårdas i väntan på en mer gynnsam situation. Museet skulle dessutom i ett slag tappa den kompetens som tagit åtskilliga år att bygga upp.

Ska det faktum att museistödet inte nämns i riktlinjerna tolkas som att regeringen avser att slopa stödet, och vilka andra åtgärder avser landsbygdsministern i så fall att vidta för att tillgängliggöra den kunskap som ryms i de biologiska samlingar som hittills fått stöd inom ramen för artprojektet?