den 27 februari

Fråga

2012/13:341 Biståndet och försvarsindustrin

av Annika Lillemets (MP)

till statsrådet Gunilla Carlsson (M)

Måndagen den 25 februari besökte biståndsminister Gunilla Carlsson Linköping. Syftet med besöket var att samtala med försvarsindustriföretaget Saab om hur företag kan vara en del av biståndsarbetet. En allt större del av det svenska biståndet fördelas via det privata näringslivet och riskkapitalbolag, i stället för via myndigheter, internationella organ och civila aktörer.

Att investeringar och företag är viktiga element för fattigdomsbekämpning och utveckling råder det inga tvivel om, men frågan är vilka insatser som ska finansieras med biståndsmedel. Studier av de första decenniernas bistånd, som var bundet till svenska näringslivsintressen, visade en brist på effektivitet. Bristen på transparens hotar också biståndets legitimitet.

Biståndsministern vill nu utveckla biståndspolitiken. Det vore olyckligt om detta skulle öppna för att försvarsindustrin kan komma in i biståndet. Denna försvarsindustri producerar en mängd olika produkter och tjänster, många av rent militär natur, andra med halvmilitära eller civila användningsområden.

Hittills har det varit vattentäta skott mellan biståndet och försvarsindustrin. Det är med stor oro som Miljöpartiet ser biståndsministerns invit till försvarsindustrin.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet om hon avser att fortsatt hålla skarpa linjer mellan biståndet och försvarsindustrin.