den 25 februari

Fråga

2012/13:338 Hepatit B och vaccinationsprogram

av Gunilla Svantorp (S)

till socialminister Göran Hägglund (KD)

Hepatit B orsakas av ett virus som sprids sexuellt eller via blod. Sjukdomen utgör ett allvarligt globalt hälsoproblem. Om infektionen blir kronisk kan den på sikt leda till komplikationer som skrumplever och levercancer.

Redan 1991 rekommenderade världshälsoorganisationen WHO att alla länder skulle införa allmän vaccination mot hepatit B, och hittills har 164 länder gjort det. Dock har ännu inte Sverige fattat ett sådant beslut.

I dag är det stora skillnader mellan landstingen i Sverige. En del erbjuder bara vaccination till riskgrupper, en del erbjuder alla spädbarn vaccinering, fast mot betalning som den enskilde själv får stå för, och några vaccinerar samtliga spädbarn kostnadsfritt.

Det är olyckligt om bostadsort eller plånbok ska påverka risken för att drabbas av allvarlig sjukdom.

Socialstyrelsen har i en rapport föreslagit regeringen att hepatit B förs in i det allmänna vaccinationsprogrammet för spädbarn.

Jag vill med anledning av detta fråga socialministern om han avser att ta några initiativ i riktning mot ett regeringsbeslut att ta in hepatit B i det allmänna vaccinationsprogrammet.