den 20 februari

Fråga

2012/13:323 Jämställdhetsfokus i det arktiska samarbetet

av Maria Stenberg (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Den arktiska regionen står inför många utmaningar. Vid den arktiska parlamentarikerkonferensen i Akureyri den 5–7 september 2012 antog vi en resolution som riktar sig till de arktiska ländernas regeringar, Arktiska rådet och EU:s institutioner där vi understryker att en genusbaserad analys bör användas vid utveckling, implementering och utvärdering av alla politikområden som rör Arktis.

Om vi vill ha livskraftiga samhällen i den arktiska regionen behöver vi ha jämställda samhällen med lika möjligheter för hela befolkningen. Det är dags att lyfta jämställdhetsfrågan högre upp på den politiska dagordningen. De arktiska länderna bör utveckla en strategi för hur kvinnor ska kunna erbjudas möjlighet till utbildning och arbete. En viktig aspekt av detta är hur man kan stödja kvinnligt företagande.

I Sveriges strategi för den arktiska regionen sägs att Sverige ska verka för att den mänskliga dimensionen och jämställdhetsperspektivet lyfts fram i Arktisrelaterade samarbetsorgan. Det svenska ordförandeskapet för Arktiska rådet går nu mot sin avslutning, men ännu återstår några månader till överlämnandet till Kanada. Den tiden kan vi använda för att lämna ett bestående avtryck genom att lyfta upp kvinnornas, och särskilt de unga kvinnornas, betydelse för en livskraftig region.

På vilket sätt avser utrikesministern och den svenska regeringen att verka för att jämställdhetsfrågorna ska få större utrymme i det arktiska samarbetet?