den 19 februari

Fråga

2012/13:320 Terrordåd mot Pakistans hazarer

av Valter Mutt (MP)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Lördagen den 16 februari rullar en bil som transporterar vatten in på en grönsaksmarknad i staden Quetta i Pakistan. I bilen finns även 800 kg sprängämnen, och när laddningen detonerar dödas ett hundratal personer och ytterligare hundratals skadas. Flertalet av de förolyckade tillhör den etniska minoriteten hazarer, som dominerar den del av Quetta där dådet äger rum. Ytterlighetsrörelsen Lashkar-e-Jhangvi tar på sig ansvaret för terrordådet, men inga anhållanden görs.

Detta illdåd är det senaste i en lång rad våldsdåd riktade mot den hazariska minoriteten i Pakistan, som under det senaste årtiondet har krävt hundratals oskyldiga människors liv. Det är uppseendeväckande att några gärningsmän aldrig grips i ett land där polis och militär förfogar över betydande resurser.

Sveriges förbindelser med Pakistan är av såväl bilateral som – genom vårt medlemskap i EU och FN – multilateral karaktär, vilket ger en bredd i kontaktytorna som möjliggör aktiv dialog.

Vilka nya initiativ förbereder utrikesminister Carl Bildt för att hos de pakistanska myndigheterna inskärpa den svenska regeringens vädjan om att kraftfulla åtgärder ska sättas in för att eftersöka och lagföra personer som finansierar, planerar och genomför våldsdåd riktade mot landets hazarer?