den 10 oktober

Fråga

2012/13:32 Kontrollåtgärder vid HUS-avdrag

av Hans Olsson (S)

till finansminister Anders Borg (M)

Skatteverket har i en rapport från i våras påtalat ett antal klargöranden och skärpningar som behövs i regelverket kring HUS-avdraget. Ingen proposition kring detta eller andra uppgifter om planer på åtgärder utifrån rapporten föreligger.

Skatteverket har lämnat förslag avseende utredning och andra kontrollåtgärder i fyra frågor, varav de två som i dag är oreglerade tas upp här. Övriga två innebär mer av förtydliganden av gällande lagregler och verksamhet.

Skatteverket föreslår att det införs en uttrycklig regel som innebär att Skatteverket vid en utredning av en begäran om utbetalning ska kunna begära in uppgifter från såväl utförare som köpare av det utförda arbetet. Skatteverket kan begära uppgiften från utföraren, som i sin tur ska inhämta den från köparen. Det framstår dock som mycket mer rationellt om Skatteverket skulle kunna vända sig direkt till köparen i ett sådant fall. Det ligger också i köparens intresse att kunna visa att rätt till utbetalning föreligger.

En given förutsättning för att rätt till utbetalning ska föreligga är att det berörda arbetet är genomfört. Ett effektivt sätt att få klarhet i om ett arbete är genomfört är i många fall att inspektera resultatet av arbetet på plats. Den plats där arbetet har genomförts utgör en del av någons hushåll. Det ligger i sakens natur att en sådan inspektion görs i samråd med den som förfogar över platsen.

Avser statsrådet att ta initiativ till en lagstiftningsförändring i frågan?