den 15 februari

Fråga

2012/13:314 Det svenska artprojektet

av Helena Leander (MP)

till landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C)

Det svenska artprojektet har bedrivit ett banbrytande arbete. Hittills har man hittat över 2 400 nya arter. Det är världens kanske mest ambitiösa försök att beskriva ett lands växt- och djurliv. Trots detta, och trots att Artprojektets sammanlagt 65 miljoner kronor inklusive museistöd är småpengar i statens budget, beslutade regeringen före jul att minska projektets budget med 10 miljoner. I motsats till tidigare års regleringsbrev framgick dock inte hur medlen skulle fördelas mellan projektets olika delar. Om detta skulle regeringen återkomma senare.

Beslutet om nedskärning togs naturligtvis emot med sorg bland forskare och andra naturvårdsengagerade, men det faktum att avgörande beslut blev hängande i luften försvårade dessutom planeringen av verksamheten avsevärt. Vilka skulle sägas upp, och vilka skulle få vara kvar? Var skulle de stora besparingarna tas?

Först var det sagt att regeringen skulle komma med besked den 17 januari, men det hände inte. Nu, fyra veckor senare, har fortfarande inget besked kommit. Fem till sju personer är varslade om uppsägning i väntan på besked. Artdatabankens chef har nu valt att lämna sitt jobb. Ingen vet vad som ska hända med verksamheten. Detta får naturligtvis mycket negativa konsekvenser för Artprojektets viktiga arbete för att kartlägga och sprida information om den biologiska mångfalden.

När avser landsbygdsministern att lämna besked om medelstilldelningen för Artprojektet?