den 11 februari

Fråga

2012/13:309 Kostnader för elintensiva exportföretag

av Hans Hoff (S)

till statsrådet Anna-Karin Hatt (C)

Kostnaderna för el har höjts kraftigt för företag i landets södra delar efter att de fyra elområdena infördes i landet. Flaskhalsar i kraftnätet uppstår när stora mängder el exporteras till Tyskland, Danmark och Polen, vilket leder till höjda priser i södra Sverige. Det handlar om kostnadsökningar med mångmiljonbelopp för företag. Detta gör att företag belägna i elområde 4 riskerar att läggas ned eller att nedskärningar sker där, då marknaden och orderingången viker.

Resultatet av detta börjar visa sig i ökande arbetslöshet i Halland. Glastillverkaren Pilkington lägger ned verksamheten. Stora Enso genomför kraftiga nedskärningar i Hyltebruk. Båda företagen har drabbats hårt av kostnadsfördyringar till följd av de nya elområdena.

Då Sverige är ett i hög grad exportberoende land är det angeläget att regeringen på olika sätt för en näringspolitik som stöder svensk exportindustri och de närmare 600 000 jobben inom den.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att elintensiva exportföretag ska kunna fortsätta att ha sin verksamhet kvar i Halland och södra Sverige?