den 24 januari

Fråga

2012/13:278 Mänskliga rättigheter i samband med fotbolls-VM i Qatar

av Hans Linde (V)

till kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M)

Fotbolls-VM 2022 kommer att arrangeras i Qatar. Utrikesdepartementet skriver i sin rapport om läget för de mänskliga rättigheterna i Qatar 2011 att ”brister förekommer i respekten för de mänskliga rättigheterna, främst med avseende på kvinnans situation, arbetsrättsliga frågor och yttrandefrihet”.

80 procent av Qatars befolkning är gästarbetare. Detta är en grupp som är särskilt utsatt för brott mot de mänskliga rättigheterna. Landets 1,2 miljoner gästarbetare saknar grundläggande rättigheter såsom att få organisera sig fackligt och teckna kollektivavtal. Många arbetar under usla villkor och med låga löner. Enligt Amnesty International utsätts gästarbetare för ”exploatering, övergrepp och otillräckligt skydd i lagstiftningen”. Övergreppen får stora konsekvenser för de drabbade. Enligt Nepals ambassad i Doha dog 162 nepalesiska gästarbetare i Qatar under 2011. Många av dem dog som en direkt följd av arbetsplatsskador eller genom självmord.

Qatar ska nu satsa över 100 miljarder dollar på att bygga fotbollsarenor och andra satsningar knutna till fotbolls-VM. Dessa arenor kommer i stort sett uteslutande att byggas av gästarbetare vars grundläggande mänskliga rättigheter kränks. Det är avgörande att omvärlden kräver att Qatar i arbetet före och under fotbolls-VM respekterar de mänskliga rättigheterna och att de gästarbetare som bygger arenorna får möjlighet att organisera sig fackligt.

Jag vill därför fråga idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth:

Hur avser idrottsministern att verka för att Qatar ska respektera de mänskliga rättigheterna för de gästarbetare som kommer att bygga fotbollsarenorna inför fotbolls-VM 2022?