den 22 januari

Fråga

2012/13:264 Humanitärt stöd till Syriens utsatta och syrier på flykt

av Robert Halef (KD)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

För varje dag som går fördjupas och sprids det syriska inbördeskriget, ett krig vars humanitära konsekvenser blir alltmer kännbara.

Omkring 60 000 människor beräknas nu ha fallit offer för våldet. Samtidigt uppskattar FN att över 2,5 miljoner syrier går hungriga och att 642 000 människor, varav fler än hälften är barn, nu tvingats fly landet. Samtidigt befinner sig över 2 miljoner människor på flykt inom landets gränser. Om inbördeskriget fortsätter med samma intensitet spår FN att antalet flyktingar kan komma att fördubblas till sommaren. Detta är en katastrof i den katastrof som den väpnade konflikten i sig utgör.

Det internationella samfundet har ett självklart ansvar att så långt det är praktiskt görligt mildra den mänskliga tragedi som nu utspelas i Syrien. Att Sverige och andra länder ska bidra med humanitärt stöd till FN liksom till lokala och internationella hjälporganisationer som verkar i landet är en självklarhet. Vid en konferens i Kuwait den 30 januari hoppas FN kunna samla in 10 miljarder kronor till stöd för Syriens svårt sargade civilbefolkning. Låt oss hoppas att så många länder som möjligt, och inte endast stora givare såsom Sverige, visar sig villiga att skjuta till ytterligare medel till FN:s humanitära insatser i landet.     

Mot denna bakgrund är min fråga till utrikesministern:

På vilket sätt ämnar utrikesministern driva på för att fler länder i Europa och annorstädes ska öka sitt humanitära stöd till utsatta och flyende syrier?