den 22 januari

Fråga

2012/13:263 Rätt till kvinnlig terapeut

av Eva Olofsson (V)

till socialminister Göran Hägglund (KD)

Den unga kvinnan ”Nora” hade svårt att anförtro sig åt män efter att blivit våldtagen. Hon ville därför ha hjälp av en kvinnlig terapeut för att bearbeta våldtäkten. Hon nekades detta av verksamhetschefen för närpsykiatrin i Enköping. Enligt honom skulle ”Nora” vara tvungen ”att sköta sig” i ett halvår för att få en kvinnlig samtalskontakt. Verksamhetschefen äger också det företag som driver närpsykiatrin i Enköping. Det kan alltså ha varit ekonomiskt lönsamt att neka ”Nora” en kvinnlig samtalskontakt, som han i så fall hade behövt köpa in. Allt detta framkommer av en dokumentär i Sveriges Radio P1, Den fastspända flickan, och har dessutom rapporterats i nyhetsmedier.

Socialstyrelsen har tidigare kritiserat verksamhetschefens agerande och kommer nu att inleda en mer omfattande utredning av närpsykiatrin i Enköping.

Kvinnor som utsatts för våldtäkt ska självklart kunna få bearbeta detta med stöd av en kvinnlig terapeut. Patientinflytande borde dessutom vara självklart även inom psykiatrin. Att eventuella ekonomiska intressen kan påverka detta är helt oacceptabelt.

Jag vill därför fråga socialminister Göran Hägglund:

Vilka åtgärder tänker socialministern vidta för att garantera våldtäktsoffer rätten till professionell hjälp av en kvinna om de så önskar?