den 4 oktober

Fråga

2012/13:25 Telia Soneras externa granskning av affärer i Uzbekistan

av Jonas Eriksson (MP)

till statsrådet Peter Norman (M)

Vid ett utskottssammanträde i näringsutskottet den 4 oktober 2012 informerades utskottets ledamöter av Telia Soneras vd Lars Nyberg om bolagets verksamhet och affärer i Uzbekistan. Vid sammanträdet deltog även statsrådet Peter Norman.

Ett antal frågor om Telia Soneras agerande i Uzbekistan och gentemot företaget Takilant ställdes från utskottets ledamöter. Dessa frågor besvarades inte. I stället återkom Telia Soneras vd till att Telia Sonera ska låta en extern utredning undersöka om det förekommit några mutor och någon korruption i samband med bolagets anskaffning av 3G-licenser i Uzbekistan.

Huruvida den utredningen kommer att ge svar på de frågor som ställdes under näringsutskottets möte med Lars Nyberg förblev oklart. För staten som ägare är inte bara de juridiska aspekterna intressanta. Dessa tittar för övrigt även andra på. Det som är relevant i sammanhanget för regering och riksdag är ju att bringa klarhet i hela denna affär och belysa hur väl Telia Soneras agerande överensstämmer med statens ägardirektiv och förväntningar. Det är därför motiverat att regeringen tillsätter en egen utredning eller tydligt som ägare verkar för att Telias egen utredning inte blir för snäv och enbart kommer att belysa företagets agerande utifrån ett juridiskt perspektiv. Jag har uppfattat att både statsrådet Peter Norman och näringsutskottets ledamöter är eniga om att företag med statligt ägande ska föregå med gott exempel och ha högre svansföring än vad lagens bokstav kräver när det gäller etiska och miljömässiga krav på sin verksamhet.

Avser statsrådet Peter Norman att se till att det kommer till en oberoende utredning som går längre än att titta enbart på de juridiska aspekterna?