den 10 januari

Fråga

2012/13:239 Ökad läkemedelssäkerhet för barn

av Agneta Luttropp (MP)

till socialminister Göran Hägglund (KD)

I Svenska Dagbladet den 9 januari framgår i en artikel att tidningen efter en egen kartläggning av barnmedicinmarknaden ser en brant ökning av preparat mot sömnbesvär, depressioner och psykiska problem.

Miljöpartiet har länge sett att det finns för dåligt skydd när det gäller barn och läkemedel. Läkemedel som ges till barn måste vara fullständigt dokumenterade vad gäller dosering, effekt och säkerhet. Det finns krav på detta för nyare läkemedel, men det borde gälla även äldre läkemedel. Det är också viktigt att säkerställa att läkemedel inte ersätter andra insatser och stöd som barn är i behov av.

I USA och Storbritannien finns motsvarande barn-Fass med information om läkemedelsbehandling av barn. På Astrid Lindgrens barnsjukhus har man på eget initiativ utvecklat EPED, en databas och ett system där man på ett säkert sätt samlar tillgänglig information och erfarenhet om läkemedel för barn, vilket kontinuerligt uppdateras. Sjukhuset vill kunna vidareutveckla och tillgängliggöra denna kunskap på ett välfungerande sätt för hela landet, såväl för föräldrar som för personal inom vården.

Är socialministern beredd att verka för att ett stöd liknande barn-Fass tillgängliggörs för hela landet?