den 8 januari

Fråga

2012/13:234 Tillsyn av snabblåne- och inlåningsföretag

av Anders Karlsson (S)

till statsrådet Peter Norman (M)

Finansiella institut, inlåningsföretag och spar- och låneföreningar står inte under Finansinspektionens (FI) tillsyn. Sedan den 1 april 2008 har FI dock rätt att utföra platsundersökningar hos finansiella institut, men inte hos inlåningsföretag och spar- och låneföreningar. Företagen behöver inte ansöka om tillstånd av Finansinspektionen för att driva sin verksamhet. Det räcker att de ansöker om registrering av verksamheten. I samband med registreringen gör Finansinspektionen en kontroll av bland annat företagets ägare och ledning samt att det finns rutiner för att företagets tjänster inte ska utnyttjas för penningtvätt. Finansinspektionen kontrollerar därefter minst en gång per år att de registrerade företagen uppfyller de krav som ställs på dem.

I sin rapport för 2012 kring risker i det finansiella systemet skriver Finansinspektionen att den sedan en tid tillbaka har lyft frågan om att snabblåne- och inlåningsföretag bör stå under dess tillsyn. Som motiv anges att under det senaste året har företagens alltmer aggressiva marknadsföring förvärrat läget för konsumenter och att behovet av reglering har ökat. Finansinspektionen ser i dag en ökad risk för att konsumenter ska fastna i skuldfällor eller förlora sparkapital.

Avser statsrådet att under 2013 ta initiativ till att snabblåne- och inlåningsföretagen ställs under Finansinspektionens tillsyn?