den 20 december

Fråga

2012/13:227 Förslag till nya antigaylagar i Ryssland

av andre vice talman Ulf Holm (MP)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

I ett nytt förslag till lagstiftning i Ryssland föreslås nu en lag som förbjuder ”propaganda” för homosexualitet. Förslaget ska diskuteras i duman den 22 januari. Tidigare har liknande lagstiftning införts i några ryska regioner, bland annat S:t Petersburg. Detta är dock första gången en liknande lag diskuteras för hela landet.

Situationen är redan sedan tidigare mycket svår för hbt-personer i Ryssland, och med denna nya lag kommer den att bli mycket sämre. Tidigare försök att hålla till exempel Prideparader i Moskva och på andra ställen har gått om intet, inte minst på grund av myndigheternas ovilja att garantera mötesfrihet. Det är helt uppenbart att hbt-personer kommer att bli än mer trakasserade om lagen blir verklighet och man då kan få böter på upp till 100 000 kronor. Lagstiftningen tycks också vara ganska luddig, vilket gör att rättssäkerheten sätts ur spel och lagen kan användas godtyckligt.

Jag vill mot bakgrund av ovanstående fråga vilka konkreta initiativ utrikesministern kommer att ta för att verka för att hbt-personer i Ryssland inte ska diskrimineras och för att förslaget till en ny lag som förbjuder ”propaganda” för homosexualitet inte ska antas.