den 19 december

Fråga

2012/13:218 Kustnära fiske

av Suzanne Svensson (S)

till landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C)

Den 1 februari 2013 träder nya regler för vägning av fiskefångster i kraft i enlighet med ett EU-direktiv. Enligt det nya reglementet krävs att all fångst ska vägas på en ny typ av godkända vågar. Alla vägningar ska registreras i en vägningsjournal placerad vid vågen.

Den nya ordningen kommer att föra med sig problem för fiskare som livnär sig på småskaligt, kustnära fiske. Dels tar de tillåtna vågarna mycket stort utrymme i anspråk, vilket medför att platsen i de små båtarna inte kommer att räcka till. Dels är de nya vågarna kostsamma. För många fiskare innebär det en orimligt stor utgift. Tidigare har fiskarna använt sig av enklare utrustning som lämpat sig väl för mindre båtar; krönta besman har hittills fungerat bra.

Landbaserade vågar kan användas, men då ska dessa förvaras någonstans med tillgång till el och rimligt nära landningsstället. Dessutom har informationen om det nya regelverket dröjt. HaV har inte tillkännagett denna nyordning till fiskenäringen på ett tillfredsställande sätt.

Tyvärr får det faktum att EU-direktiven alltid anpassas efter storskaliga näringar negativa konsekvenser för småskaliga näringsidkare. Vägningsreglerna riskerar på sikt att stjälpa det kustnära fisket i Sverige. De nya vägningsreglerna bör därför synkroniseras mellan samtliga berörda medlemsstater.

Vilka överväganden har landsbygdsministern och regeringen gjort för att säkerställa att denna förordning effektivt ska kunna appliceras på småskaligt kustnära fiske och att besman fortsättningsvis ska vara ett godkänt vägningsinstrument?