den 18 december

Fråga

2012/13:217 Sveriges miljardärer och välfärdens finansiering

av Anders Karlsson (S)

till finansminister Anders Borg (M)

År 2012 kvalar 119 riktigt rika svenskar in på Veckans Affärers årliga lista över landets alla miljardärer. Det är elva fler än förra året. Den samlade förmögenheten för Sveriges miljardärselit är inte mindre än 1 300 miljarder kronor. Det motsvarar nästan 40 procent av Sveriges bnp. I snitt betyder det 11 miljarder kronor per miljardär. Ingvar Kamprad toppar precis som tidigare år listan med en förmögenhet på 500 miljarder kronor (hans pengar är dock registrerade utomlands). De allra flesta får nöja sig med en blygsam förmögenhet på under 3 miljarder kronor.

I USA gjorde 137 dollarmiljonärer ett upprop för högre skattesats som skickades till president Barack Obama och kongressen: ”Gör det rätta. Höj våra skatter”, skrev gruppen, som kallade sig Patriotiska miljonärer och anfördes av mångmiljardären Warren Buffet och Googles tidigare vd Doug Edwards. I väntan på att våra egna miljardärer i allmänhet och Ingvar Kamprad i synnerhet ska gripas av ett liknande engagemang för Sverige och för Sveriges gamla, sjuka och fattiga bör finansministern ta sig en riktig funderare kring hur denna grupp kan bidra mer till Sveriges välfärd.

Genom vilka initiativ avser statsrådet att se till att Sveriges miljardärer bidrar mer till den svenska välfärdens finansiering?