den 18 december

Fråga

2012/13:216 Ekobrottsmyndigheten

av tredje vice talman Jan Ertsborn (FP)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

Ekobrottsmyndigheten planerar att omorganisera ekobrottsbekämpningen och koncentrera sina resurser till ett mindre antal platser än för närvarande. Detta skulle bland annat innebära att nuvarande kontor i Halmstad och Växjö läggs ner.

Organisationen vad gäller den ekonomiska brottsligheten har länge varit egendomlig. Ekobrottsmyndigheten har haft ansvaret framför allt i storstäderna, och den reguljära polisen har fått svara för stora delar av landet utanför storstäderna. Det är riktigt och viktigt att Ekobrottsmyndigheten blir en myndighet för hela landet.

När en omorganisation ska genomföras kan det knappast vara rätt väg att gå att koncentrera resurserna till storstadsområdena. Det finns – tyvärr – även i övriga delar av landet ekonomisk brottslighet att bekämpa. Detta kan ju utläsas av den nuvarande verksamheten i Halland och Kronoberg, där arbetsuppgifter verkligen inte fattats.

Det är följaktligen oroande att se en än större koncentration än vad som hittills gällt i stället för att bygga vidare och utveckla den regionala verksamhet som redan finns.

Jag vill därför fråga justitieministern:

Vilka åtgärder tänker justitieministern vidta för att säkerställa att bekämpning av den ekonomiska brottsligheten även i fortsättningen kommer att ske i hela landet?