den 14 december

Fråga

2012/13:210 Nyföretagarstödet

av Hans Backman (FP)

till näringsminister Annie Lööf (C)

I en debattartikel på Brännpunkt i Svenska Dagbladet den 21 augusti 2012 skriver Olle Wästberg om nyföretagarstödet i Sverige. Wästberg skriver bland annat följande: ”Staten stöttar nyföretagandet genom en rad olika myndigheter och program. För fem år sedan beställde näringsdepartementet en extern utredning (FBA-utredningen) för att se på effektiviteten. Den utredningen visade att den lilla privata stiftelsen Nyföretagarcentrum ensam bidrog till att skapa lika många nya företag som 14 andra organisationer hjälpte till att starta. Med den skillnaden att Nyföretagarcentrum då fick 2 miljoner kronor från staten och att de andra, främst statliga myndigheter, fick 130 miljoner. Sedan dess har miljonerna på den statliga sidan ökat till miljarder, medan Nyföretagarcentrum fått 500 000 kronor mer.”

Det kan därmed konstateras att Nyföretagarcentrum är en mycket effektiv aktör inom detta område. Då vi i Sverige har ett stort behov av att det skapas fler nya och växande företag anser jag att de iakttagelser angående nyföretagarstöd som Wästberg redogör för i sin artikel är värda att beakta.

En översyn av nyföretagarstödet känns därför angelägen att genomföra för att se till att statens resurser hamnar där de gör mest nytta. Det viktiga för staten är ju att de pengar som avsätts för att stötta nyföretagande på bästa möjliga sätt kan generera nya och växande företag. Detta kan ju också ses som ett led i alliansregeringens mycket goda ambition att skapa ett företagsklimat i Sverige som står sig väl i den internationella konkurrensen.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga om näringsministern avser att ta initiativ till en översyn av nyföretagarstödet.