den 14 december

Fråga

2012/13:206 Utbyggnad av vindkraft

av Ann-Kristine Johansson (S)

till statsrådet Anna-Karin Hatt (C)

Försvarsmakten motsätter sig att vindkraftverk etableras i närheten av de militära flygplatserna på grund av att det kan innebära en konflikt för flygplanen. Detta är en fråga som har behandlats återkommande i riksdagen utan att det har presenterats någon tydlig lösning på problemet.

Regeringen har gett i uppdrag till Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) att utreda hur andra länder hanterar de konflikter som kan uppstå mellan det militära flyget och vindkraften.

FOI redovisade sitt resultat i november 2011. I Danmark och Tyskland, som har betydligt mer vindkraft än Sverige, finns inte någon nämnvärd konflikt mellan försvar och vindkraft. Dessa länder har därför inte heller några stora områden med militära restriktioner mot vindkraftverk.

I budgetpropositionen föreslår regeringen att Försvarsmakten ska bli bättre på att informera om skälen till sina ställningstaganden och öka kunskapen hos andra aktörer.

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att begränsa Försvarsmaktens restriktioner gentemot vindkraftverk?