den 12 december

Fråga

2012/13:204 Eritreas opposition i diasporan

av Carina Hägg (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Eritrea tycks komma allt närmare en kollaps. Bedömare och en växande opposition i diasporan har med allt större oro sett på landets utveckling. De senare har också tagit initiativ till samverkan för att arbeta fram en politisk plattform. Det innebär ett viktigt demokratiskt steg, men också ett långsiktigt och mödosamt arbete. Politiska partier och civila organisationer med kvinnor och ungdomar växer i diasporan. Organisationer och kända personligheter i exil vill ta ett ökat ansvar, men man saknar såväl medel som ett uttalat stöd. Ingen tror att resan från att forma en paraplyorganisation till att bilda en skuggregering med ett politiskt program blir enkel, men den processen är för första gången möjlig.

De ekonomiska kostnaderna för krigstillståndet har varit enorma. Eritreas resurser, kreativitet och energi måste skiftas över från vapen till att användas för att minska fattigdomen och skapa förutsättningar för fred och utveckling. Bristen på respekt för de mänskliga rättigheterna är dokumenterad.

Är utrikesminister Carl Bildt beredd att stödja de demokratiska ansträngningarna från den fredliga oppositionen för att bidra till en politisk plattform för ett Eritrea som respekterar rättstatens principer?